حال که شصت و هفتمین جشنواره فیلم کن رو به پایان است و در مراسم امشب تکلیف برگزیده ها مشخص می شود و پیش بینی ها در مورد نخل طلا آغاز شده است،
نویسندگان سینما فستیوال نیز پیش بینی های خود را بر اساس بازخورد فیلم ها به شرح زیر ارائه داده اند.
محمدتقی جلالی :
امسال 18 فیلم در بخش رقابتی جشنواره ی کن حضور دارند. جایزه ی نخل طلای این جشنواره تا کنون به کارگردانانی نظیر عبدالاتیف کچیچه، میشائل هانکه، ترنس مالیک، لورنت کنتت، رومان پلانسکی و کریستین مونگیو تعلق گرفته است. امروز ، روز پایانی جشنواره است و با توجه به نظر منتقدین چند فیلم می تواند جزو گزینه های دریافت این جایزه ی طلایی باشند.
فیلم “اسیر” (captive) ساخته ی “اتم آگویان” با بازی “رایان رینولد” در اولین روز جشنواره اکران شد و منتقدان همگی معتقد بودند این فیلم یک شرمندگی بزرگ و فیلمی سفارشی است.
فیلم “نقشه ای به سوی ستارگان” (maps to the stars) ساخته ی “دیوید کرونبرگ” با بازخورد های متفاوتی روبرو بود. عده ای این فیلم را بهترین فیلم این کارگردان در این دهه دانستند و عده ای دیگر این فیلم را سرد و بی احساس خواندند.
فیلم زندگی نامه ای “سنت لورانت” (saint lurant) به کارگردانی “برتراند بونلو” از نظر خیلی از منتقدان بسیار نامنظم و نامتمرکز بوده است.
فیلم (the homesman) “تامی لی جونز “ هم با اینکه با سر و صدای زیادی وارد جشنواره شد ولی بسیار نا امید کننده بود. از نظر منتقدان این فیلم بومیان آمریکایی را خرابکار نشان داده و بسیار سطحی می باشد.
فیلم ترکی “خواب زمستانی” (winter sleep) ساخته ی “نوری بیلگه جیلانی” نقد های بسیار خوبی دریافت کرد و سریعا به یکی از نامزد های دریافت جایزه ی اصلی تبدیل شد. جیلانی هم قبلا در این فستیوال جایزه ی ویژه ی هیات داوران و بهترین کارگردانی را کسب کرده بود.
از دیگر کارهای خوب که می تواند نامزد دریافت نخل طلایی باشد فیلم “دامین زیفرون” ، “داستان های وحشی” (wild tales) است. این فیلم آرژانتینی نقد های مثبت بسیاری دریافت کرده و سینمای آمریکا در بازار این جشنواره خواهان خرید این فیلم شده است. البته این فیلم نقد های منفی نیز داشته است. “داستان های وحشی” اولین فیلم بلند زیفرون است و با توجه به سابقه ی جشنواره ی کن تا به حال در این جشنواره از هیچ کارگردان تازه کاری استقبال نشده است. و البته این فیلم یک کمدی است که این خود در کن یک امتیاز منفی محسوب می شود. فیم هایی که در چندین سال گشته توانسته اند نخل طلا را از آن خود کنند همگی فیلم های درام جدی بوده اند. البته تمام این مسائل بستگی به داوران جشنواره دارد و این معیار ها هر سال می تواند با سال قبل تفاوت داشته باشد.
فیلم جدید “مایک لی” “آقای ترنر” (Mr. turner) در دومین روز اکران خود به فیلم محبوب جشنواره تبدیل شد و می تواند جزو برترین های جشنواره قرار گیرد. البته خیلی کم پیش می آید که یک کارگردان بتواند 2 بار جایزه ی اصلی این جشنواره را از آن خود کند. آخرین بار “مایک لی” در سال 1996 برای فیلم “رازها و دروغ ها” در جشنواره جایزه ای در جشنواره کسب کند. تنها 7 کارگردان توانسته اند 2 بار جایز ی نخل طلا را کسب کنند که میشائیل هانکه آخرین آنهاست. البته اگر مایک لی انتخاب شود این اتفاق برای هشتمین بار در جشنواره کن تکرار می شود.
فیلم های “شکارچی روباه” (foxcatcher) و “دو روز و یک شب” (two days,one night) هردو با نقد های خوبی روبرو بودند و در روزهای اکرن خود بیشتر سر و صدا ها مربوط به بازی خوب بازیگران این دو فیلم بوده است. در فیلم “شکارچی روباه” بازی استیو کارل و در فیلم “دو روز و یک شب” ماریون کاتیلارد با تحسین زیادی رو برو شد. که حالا باید دید این دو فیلم در بخش بهترین بازیگر می توانند جایزه ای کسب کنند.
فیلم های دیگر این جشنواره همچنان در حال بررسی هستند. فیلم “تیمبوکتو” (Timbuktu) در روز افتتاحیه ی جشنواره ی کن در زیر سایه ی فیلم “گریس از موناکو” (grace from Monaco) خیلی به چشم نیامد. این فیلم فرانسوی-موریتانیایی با نقد های مثبت منتقدان روبرو شد . فیلم های (still the water) و (the wonders) نسبت به دیگر فیلم ها توجه کمتری را به خود جلب کردند. که البته این نکته ی منفی نیست. زیرا سال قبل همین اتفاق برای “آبی گرمترین رنگ است” افتاد و این فیلم بهترین فیلم جشنواره لقب گرفت. “آبی ….” فیلم هایی مانند “نبرسکا” و “درون لویس وین” و “گذشته” ی اصغر فرهادی را شکست داد.
فیلم “جستجو” (the search) با بازی برنیس بژو و کارگردانی همسرش مایکل هازاناویش که همه منتظر اکران آن بودند اغلب منتقدان را نا امید کرد. منتقدان از مدت زمان زیاد فیلم ناراضی بودند. این فیلم نظر تماشاگران را نیز به خود جلب نکرد و آنها در زمان اکران فیلم را هو کردند. البته این دومین باری است که در این دوره از جشنواره از یک فیلم این گونه انتقاد می شود. فیلم “رودخانه ی گمشده” (lost river ) رایان گازلینگ هم اینگونه مورد لطف تماشاگران قرار گرفت!
فیلم “جستجو” در سایت منتقدین Rotten tomato فقط 14% امتیاز به دست آورد و در کنار فیلم های “گریس از موناکو” و “اسیر” و “رودخانه ی گمشده” قرار گرفت. با این وضعیت فیلم “جستجو” کمترین شانس ممکن برای کسب نخل طلا دارد.
از سوی دیگر فیلم “مامان” (MOMMY) با تحسین همگان روبرو شد و در صف پیشرو های کسب نخل طلا قرار گرفت. منتقدین هم از کارگردان و هم از بازی بازیگران راضی بودند. منتقدین the playlist به این فیلم A دادند و آن را یکی از رقبای اصلی کسب نخل طلا دانستند. منتقد روزنامه گاردین “پیتر بردشاو” هم به این فیلم 5 ستاره کامل داد.
“کن لوچ” هم با بیست و جهارمین فیلم بلند خود (jimmy’s hall) در بخش رقابتی جشنواره ی کن شرکت داشته است. این فیلم با واکنش های متفاوتی روبرو شد. خیلی از منتقدین معتقد بودند که فیلم لوچ فیلمی سرد است که مخاطب را درگیر خود نمی کند. البته منتقدانی مانند منتقد Vanity fair از فیلم لذت برده و از نظر او این فیلم پرتره ی خوبی از سیاست مدار بریتانیایی است. با اینکه احتمال برگزیده شدن این فیلم بسیار کم است کمپانی Sony pictures این فیلم را برای پخش در سال بعد خریداری کرده است.
فیلم های دیگر مانند “خدافظ با زبان” (goodbye to language )گدار و “ابرهای سیلیس ماریا” آسایاس هم با اینکه جزو آخرین اکران های جشنواره بودند خیلی مورد توجه قرار نگرفتند و در حاشیه بودند.
و امافیلم “LEVIATHAN“ که پس از اکران خود توانست نظر طرفدار ها و منتقدان زیادی مانند پیتر بردشاو را به سوی خود جلب کند از سوی کشور خود، روسیه و به خصوص سیاست مداران خیلی مورد توجه قرار نگرفت. حالا باید دید آیا جشنواره ی کن هم دست خوش بازی های سیاسی می شود و یا اینکه داروران کن فارغ از هر گونه نظرات خارجی و اتفاقات دور و اطرافشان به خود فیلم رای مثبت می دهند. فقط باید منتظر ماند و دید نخل طلا به چه فیلمی می رسد.
******************************************************
فریبا برومند:
شصت و هفتمین دوره جشنواره فیلم کن از 15 می آغاز شد و در شامگاه شنبه 24 می با معرفی برگزیدگان بخش های مختلف از جمله ، نخل طلا ، بهترین کارگردانی ، بهترین بازیگر زن و مرد به کار خود پایان می دهد .
داوران بخش مسابقه اصلی به ریاست جین کمپیون فیلمساز نیوزیلندی باید از بین 18 فیلم در این بخش بهترین ها را برگزینند. اگرچه سطح رقابت بین فیلمسازان و فیلم هایشان نزدیک است و انتخاب بهترین آنها سخت، با این حال پیش بینی می شود نخل طلا برای بهترین فیلم نصیب فیلم ” مامان” خاویر دولاند شود. این کارگردان 25 ساله که در فیلم خود رابطه ی بین مادر و پسری را به تصویر می کشد توانسته است در اولین حضور خود در بخش رقابتی جشنواره کن ، نظر بسیاری از منتقدین را به خود جلب کند.
جایزه ی بهترین کارگردانی ازآن مایک لی خواهد بود که کارگردانی فیلم ” آقای ترنر” را بر عهده داشت. فیلم او که با استقبال زیادی از سوی منتقدین روبه رو بوده ، می تواند جایزه ی بهترین کارگردانی را از آن خود کند. البته از سوی دیگر مایک لی در سال 1996 جایزه نخل طلا را برای فیلم “دروغ ها و راز ها ” با خود به خانه برده و از این جهت شانس او کم می شود.
نوری بیلگه جیلان و ابرو بیلگه جیلان هم شانس زیادی برای گرفتن جایزه برای فیلمنامه ی فیلم “خواب زمستانی “ دارند.
پیش بینی می شود در بین بازیگران مرد ، استیو کارل برای “شکارچی روباه” بهترین جایزه بازیگر مرد را بگیرد.
و از بین بهترین بازیگران زن هم ، ماریون کوتیلارد برای “دو روز، یک شب“ به کارگردانی لوک و ژان پییر داردن بلژیکی برگزیده شود. در جلسه نقد این دو فیلم بیش از آنکه بحث فیلم مطرح شود بازی خوب این دو بازیگر تحسین منتقدان را برانگیخت.
******************************************************
محمدرضا عمرانی:
روز پایانی جشنواره کن در بخش رقابتی است و بازار پیش بینی های نخل طلا ، داغ . در 6 بخش جوایز جشنواره امسال پیش بینی شده اند که به شرح زیر است:
جایزه نخل طلا :
برای جایزه نخل طلا ، دو رقیب سرسخت وجود دارد یکی فیلم ” آقای ترنر “ به کارگردانی مایک لی و دیگری فیلم کارگردان روسی ” لویاتان “ به کارگردانی آندری زویاگینتسف. فیلم ” آقای ترنر ” در اوایل جشنواره اکران شد و ” لویاتان ” در روز آخر جشنواره . هر دو فیلم توانستند نظر منتقدان زیادی را به سمت خود جلب کنند ولی با توجه به سابقه کن ، این جشنواره به یک کارگردان دوبار جایزه نخل طلا را اهدا نمی کند پس با این حساب احتمال کسب نخل طلای این جشنواره توسط ” آندری زویاگینتسف ” برای فیلم ” لویاتان “ بیشتر است .
جایزه بزرگ :
جایزه بزرگ شصت و هفتمین جشنواره کن به احتمال قوی به ” آقای ترنر ” تعلق می گیرد . این فیلم از همان ابتدای جشنواره از استقبال خوبی برخوردار شد و منتقدین نظر مثبت خود را نسبت به این فیلم اعلام کردند .
جایزه بهترین کارگردانی :
در این بخش “خاویر دولان “ کارگردان 25 ساله فیلم ” مامان” برگزیده ی جشنواره خواهد شد . دو منتقدین ورایتی و گاردین نیز همین نظر را داشته اند.
جایزه بهترین بازیگر مرد :
پیش بینی می شود که جایزه این بخش به “تیموتی اسپال“ برای بازی در فیلم “آقای ترنر” به کارگردانی مایک لی تعلق گیرد .تیموتی اسپال بازیگر نقشهای مکمل که بیش از همه برای نقش “پیتر پتیگرو” در فیلمهای “هری پاتر” و وینستن چرچیل در فیلم “گفتار پادشاه” شهرت دارد، در این فیلمِ زندگینامهای در نقش “ترنر” بازی تماشایی دارد.
جایزه بهترین بازیگر زن :
پیش بینی می شود ” آن دوروال “ بازیگر مسحورکننده ای که ، برای فیلم «مامان» به کارگردانی خاویر دولان که نقش مادری بیوه به نام دایان را بازی میکند ، این جایزه را از آن خود کند .
جایزه بهترین فیلمنامه :
در این بخش نوری بیلگه جیلان و ابرو بیلگه جیلان برای فیلم “خواب زمستانی” شانس بیشتری نسبت به رقبای خود ” لویاتان” و ” داستان های وحشی ” دارند . داستان فیلم در هتلی در ترکیه روی میدهد. بازیگری بازنشسته، خواهر و همسرش ورود زمستان ر ا میبینند. “نوری بیلگه جیلان” پیش از این ، دو جایزه گرندپری و یک جایزه بهترین کارگردانی از جشنواره فیلم کن را دریافت کرده است .
******************************************************
پریسا دامادی:
معمولا اکثر توجه ها به بخش رقابتی در جشنواره کن معطوف است و منتقدین از همان روزهای نخستِ جشنواره در مورد برنده نخل طلای این بخش پیش بینی هایی انجام می دهند. مبنای این پیش بینی ها شامل سلایق داوران جشنواره تا خود فیلم و ساختارش می شود. در نخستین روزهای جشنواره فیلم “خواب زمستانی” به کارگردانی نوری بیلج سیلان از کشور ترکیه به عنوان محبوب ترین فیلم شناخته شد و پس از آن فیلم “آقای ترنر” به کارگردانی مایک لی طرفداران بسیاری یافت. جدیدترین ساخته برادران داردن، فیلم “دو روز، یک شب” نیز بازخورد بسیار خوبی از جانب منتقدین داشته است.
با توجه به فیلم های حاضر در جشنواره و سابقه ی فیلمسازی کارگردانانشان و داوران این دوره از جشنواره، احتمال کسب نخل طلا در زمینه های گوناگون توسط فیلم های زیر بیش از سایر فیلم های حاضر در جشنواره است:
برنده ی نخل طلا ی بهترین فیلم: فیلم “آقای ترنر“ به کارگردانی مایک لی
بهترین کارگردانی: ژان پیر و لوک داردن برای فیلم “دو روز، یک شب”
بهترین فیلمنامه: فیلم “خواب زمستانی” نوری بیگله جیلان
بهترین بازیگر زن: ماریون کوتیلارد برای فیلم “دو روز، یک شب”
بهترین بازیگر مرد: تیموتی اسپال برای فیلم “آقای ترنر”