سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر کار خود را از ۱۲ بهمن ماه در چهار بخش بین الملل،سودای سیمرغ، نگاه نو و مستند آغاز کرد. متاسفانه برخلاف بخش سودای سیمرغ و نگاه اول که بیشترین توجه ها را به خود اختصاص داده اند، به بخش مستند، آنطور که شایسته ی آن است توجه نمی شود.
به گزارش سینما فستیوال، در بخش فیلم های مستند سی و دومین جشنواره ی بین المللی فیلم فجر در مجموع ۲۲ فیلم در سینماهای میزبان جشنواره نمایش داده می شوند. در ادامه مروری داریم بر سه فیلم مستندی که در جشنواره ی بین المللی فیلم فجر نمایش داده می شوند و پیش از این در جشنواره ی فیلم سینما حقیقت توانسته اند تندیس جشنواره را دریافت کنند.
مستند “کمی بالاتر” به کارگردانی لقمان خالدی
مستند “کمی بالاتر” به نویسندگی و کارگردانی لقمان خالدی داستان شهریار، رفتگر شاعری را به تصویر می کشد که از اهالی کرمانشاه است و با اینکه تنها تا سوم راهنمایی درس خوانده بیش از ۲۰ رمان نوشته است و شعر می گوید.مستند “کمی بالاتر” که در جشنواره بین المللی سینما حقیقت، جایزه ویژه هیئت داوران را دریافت کرد، در سینماهای آزادی، فلسطین، خانه هنرمندان نمایش داده می شود.
مستند “لطفا بوق بزنید” به کارگردانی رضا فرهمند
“لطفا بوق بزنید” را رضا فرهمند نویسندگی و کارگردانی کرده است و اوضاع و شرایط مسلمانان میانمار را که در وضعیت سختی زندگی می کنند و مورد ظلم قرار گرفته اند را به تصویر کشیده است.
این مستند فیلمی است که با رویکردی انسانشناسانه سعی دارد بحرانهایی را که در مواجهه انسان چه درشکل جمعی وچه درشکل فردی با محیط اطراف وجود دارد را بررسی کند و در عین حال این مواجهه با روش وبیانی مطرح شده که قابل فهم برای همه مردم دنیا، باهر دین ومسلکی باشد. “لطفا بوق بزنید” در ششمین جشنواره سینما حقیقت در بخش آیینی و دینی توانست تندیس جشنواره را دریافت کند.
“لطفا بوق بزنید” در سینماهای آزادی، فلسطین و خانه هنرمندان در جشنواره فیلم فجر به روی پرده می رود.
مستند” خاطراتی برای تمام فصول” به کارگردانی مصطفی رزاق کریمی
“خاطراتی برای تمام فصول” مربوط به خاطرات ۳۰ سال پیش کارگردان یعنی مصطفی رزاق کریمی است یعنی زمانی که در وین دانشجو بوده است و مجروحان شیمیایی جنگ ایران و عراق برای مداوا به اتریش آورده می شدند. کارگردان در آن زمان به عنوان مترجم همراه بیماران بوده است و ۲ سال را با آنها زندگی کرده است. مظلومیت شیمیاییان جنگ و عدم توجه سایر کشورهایی که دایعه دار حقوق بشرند، در این مستند قابل مشاهده است.
مرتضی رزاق کریمی تهیه کننده “خاطراتی برای تمام فصول” در جشنواره سینما حقیقت جایزه بزرگ جشنواره را از آن خود کرد. ههمچنین در بخش انقلاب و دفاع مقدس برگزیده جشنواره سینما حقیقت شد.
این مستند در سینماهای آزادی، فلسطین و خانه هنرمندان “خاطراتی برای تمام فصول” را نیز نمایش می دهند.
متاسفانه همانطور که در تمام طول سال، سینمای مستند مهجور واقع می شود و آنطور که باید و شاید به آن توجه نمی شود، در طول جشنوارۀ بین المللی فیلم فجر نیز چنین اتفاقی برای فیلم های مستند می افتد و عدم توجه مسئولان و رسانه ها به این حوزه از سینما سبب می شود تا مخاطبان از حضور فیلم های مستند در جشنواره فیلم فجرکه بیانگر شرایط جامعه چه از لحاظ تاریخی و اجتماعی یا فردی هستند، غافل بمانند.
جشنواره ی امسال دارای کاستی ها و نواقص بسیاری است که این ضعف ها هم به مخاطب صدمه می زند هم به سینماگران و فیلمسازان. اما طبقه ای که بیشترین آسیب را متحمل شده است، بخش سینمای مستند است که حتی در خانه ی هنرمندان که در طول سال نیز محل نمایش فیلم های مستند است، با استقبال خوبی مواجه نشد و این مسئله باغث تعجب و البته آزردگی فیلمسازان مستند ساز ما شد.
حال که در جشنواره ی بین المللی فیلم فجر فرصتی دست داده و امکان نمایش عمومی و سراسری فیلم های مستند وجود دارد، بهتر است از فرصت پیش آمده نهایت استفاده را ببریم و در کنار فیلم های سایر بخش ها، به تماشای فیلم های بخش مستند جشنواره فجر نیز بنشینیم.
امسال که کلی سالن به نمایش سینما حقیقت اختصاص داده شده است. و قبل جشنواره هم که خود جشنواره سینما حقیقت برپا بود. هرکس که اهل سینمای مستند باشه در سینما حقیقت همه فیلم ها را دیده است.