مهلت معرفی فیلمها به آکادمی علوم و هنرهای سینمایی برای حضور در بخش اسکار فیلم خارجیزبان در حالی 1 اکتبر (9 مهر) به پایان میرسد که تاکنون 41 کشور نمایندگان خود را انتخاب و معرفی کردهاند.
به گزارش سینما فستیوال ، “ماتئو” (Mateo) ساخته ماریا گامبوا نماینده کلمبیا در اسکار است.
این فیلم داستان نوجوانی 16 ساله به نام ماتئو است که در محلهای فقیر و خشن در کنار دره رود ماگدالنا در کلمبیا زندگی میکند و برای کمک به مادرش از طرف عمویش اخاذی میکند.
اولین فیلم گامبوا در جشنوارههای سینمایی مختلف در آلمان، سویل، مراکش و استانبول به نمایش درآمده است.
هنگ کنگ فیلم “عصر طلایی” (Golden Era) به کارگردانی آن هویی را به عنوان نماینده خود در بخش فیلم خارجیزبان جوایز اسکار 2015 انتخاب کرد.
تانگ وی در این فیلم زندگینامهای نقش شیائو هونگ نویسنده قرن بیستمی را بازی میکند که در جوانی و گمنامی از دنیا رفت، اما اکنون از او به عنوان یکی از مهمترین نویسندگان چین یاد میشود. “عصر طلایی” فیلم اختتامیه این دوره جشنواره ونیز بود.
“کانتینفلاس” (Cantinflas) ساخته سباستین دل آمو نماینده مکزیک در اسکار است.
این فیلم داستان زندگی ماریو مورنو معروف به کانتینفلاس، محبوبترین کمدین مکزیک را از اولین روزها تا موفقیت در هالیوود و دریافت یک جایزه گلدن گلوب برای بازی در فیلم “دور دنیا در هشتاد روز” را به تصویر میکشد.
“کانتینفلاس” این روزها در حدود 400 سینما در آمریکا روی پرده است و از 16 سپتامبر در مکزیک اکران میشود.
مکزیک تاکنون هشت بار در بخش فیلم خارجیزبان نامزد اسکار شده، اما هیچوقت برنده نشده است. مکزیک در چند سال اخیر با قصه پریان سیاه “هزارتوی پن” به کارگردانی گییرمو دل تورو در 2007 و درام “بیوتیفول” ساخته آلخاندرو گونزالس ایتاریتو در این بخش نامزد اسکار بوده است.
مستند تحسینشده “الان چی؟ به یادم بیاور” (What Now? Remind Me) به کارگردانی ژواکیم پینتو به نمایندگی ازپرتغال در اسکار شرکت میکند.
این فیلم درباره خود ژواکیم پینتو است. او که بیش از دو دهه است با بیماری ایدز دست و پنجه نرم میکند در “الان چی؟ به یادم بیاور”، زندگی خود در سینما، دوستیها و علایقش و معمای هنر و طبیعت را مورد توجه میدهد.
این فیلم سال گذشته در جشنواره فیلم لوکارنو برنده جایزه ویژه هیئت داوران همین طور جایزه فیپرشی شد.
پرتغال تاکنون 30 فیلم به آکادمی معرفی کرده، اما هیچگاه نامزد اسکار فیلم خارجیزبان نشده است. هرچند این کشور در جشنوارههای سینمایی حضوری پرقدرت دارد، اما تاکنون حتی به فهرست 9 فیلم برتر هم راه پیدا نکرده است.
لتونی فیلم انیمیشن “سنگها در جیبهایم” (Rocks in My Pockets) به کارگردانی سیگنی بامنی را به آکادمی علوم و هنرهای سینمایی معرفی کرد.
این فیلم نگاهی به موضوع افسردگی در سه نسل از خانواده فیلمساز لتونیایی از جمله خود او دارد. بامنی در “سنگها در جیبهایم” به درون روح و روان خانوادهای سفر میکند که رویدادهای تکاندهنده قرن بیستم آن را شکل داده است، جایی که سرزمین کوچک لتونی در حوزه بالتیک همیشه مورد تهاجم نیروهای خارجی و تحت اشغال بوده است.
بامنی با استفاده از انیمیشن دوبعدی داستان پنج زن در خانواده خود از جمله خودش را ترسیم میکند.
“سنگها در جیبهایم” اوایل تابستان به عنوان اولین فیلم انیمیشن در بخش مسابقه جشنواره بینالمللی فیلم کارلووی واری روی پرده رفت و جایزه فیرشی را هم از آن خود کرد.
اوکراین فیلم کمترشناختهشده “راهنما” (The Guide) به کارگردانی اولس سانین را به اسکار فرستاد.
این فیلم تاریخی داستان یک موزیسین نابینا و یک پسربچه 10 ساله آمریکایی است که در دهه 1930 در خارکیف که آن زمان بخشی از اتحاد جماهیر شوروی بود، از دست پلیس مخفی رژیم استالین میگریزند.
“راهنما” در حالی به نمایندگی از اوکراین به آکادمی معرفی شد که خیلیها انتظار داشتند این کشور درام تحسینشده “قبیله” را به اسکار بفرستد. این فیلم ماه مه پیش جایزه بزرگ و دو جایزه دیگر هفته منتقدان کن را برد. داستان “قبیله” در یک مدرسه شبانهروزی مخصوص ناشنوایان در اوکراین روی میدهد.
اوکراین از سال 1997 در اسکار شرکت میکند، اما هیچگاه نامزد نشده است.
“چند متر مکعب عشق” (A Few Cubic Meters of Love) ساخته جمشید محمودی نماینده افغانستان در جوایز اسکار 87 است.
این فیلم که تولید مشترک افغانستان و ایران است، سال گذشته در جشنواره فیلم فجر در 10 بخش نامزد دریافت جایزه بود و دو سیمرغ بلورین دریافت کرد.
“چند متر مکعب عشق” فیلمی عاشقانه است و داستان زندگی دختری افغان با پسری ایرانی را در سالهای مهاجرت افغانها به ایران روایت میکند. ساعد سهیلی، نادر فلاح، حسیبا ابراهیمی و مسعود میرطاهری در این فیلم بازی میکنند.
بولیوی با فیلم اسپانیاییزبان “فراموششده” (Olvidados) به کارگردانی کارلوس بولادو کارگردان مکزیکی در بخش فیلم خارجیزبان شرکت میکند.
این فیلم درباره کمپین کشتار هماهنگ معروف به “عملیات کندور” است که مقامات عالی رتبه آمریکای جنوبی در دهههای 1970 و 1980 برای از بین بردن مخالفان خود راه انداختند.
بلغارستان با فیلم “راپسودی بلغاری” (Bulgarian Rhapsody) ساخته ایوان نیچف فیلمساز کهنهکار در اسکار حضور دارد.
“راپسودی بلغاری” سومین فیلم یک سهگانه تاریخی درباره نقش بلغارستان در فرستادن یهودیها به اردوگاههای مرگ نازی در جنگ جهانی دوم است. نیچف 74 ساله 17 فیلم در کارنامه دارد. بلغارستان تاکنون در بخش فیلم خارجیزبان نامزد اسکار نشده است.
درام شیلیایی/فرانسوی “کشتن یک مرد” (To Kill a Man) به کارگردانی آلخاندرو فرناندز آلمندراس نماینده شیلی در اسکار است. این فیلم درباره مردی سختکوش و فقیر است که وقتی خانوادهاش قربانی حشونت میشود، تصمیم میگیرد خودش عدالت را اجرا کند.
“کشتن یک مرد” ژانویه پیش در جشنواره فیلم ساندنس در بخش سینمای جهان، در بخش داستانی جایزه بزرگ هیئت داوران را دریافت کرد و در جشنوارههای روتردام، میامی و فرایبورگ هم برنده جایزه شد.
شیلی از سال 1990 هر سال فیلمهای منتخب خود را به آکادمی معرفی میکند و در چهار سال گذشته رقبای قدرتمندی در این بخش داشته است. شیلی سال 2012 برای اولین بار با فیلم “نه” نامزد اسکار شد.
جمهوری دومینیکن فیلم “Cristo Rey” ساخته لتیسیا تونوس را به آکادمی معرفی کرد. این فیلم درباره هائیتیاییها و دومینیکایی است که در زاغههای سانتو دومینگو زندگی میکنند، جایی که دو گروه در پسزمینه آشفتگیهای سیاسی و اجتماعی با هم درگیر هستند. در این بین دو برادر ناتنی عاشق یک زن شدهاند.
“Cristo Rey” اولین بار سال 2013 در بخش سینمای معاصر جهان جشنواره تورنتو نمایش داده شد. جمهوری دومینیکن از سال 1983 به طور جسته گریخته در رقابت اسکار شرکت میکند، اما هیچگاه نامزد نشده است.
“جزیره ذرت” (Corn Island) به کارگردانی گیورگی اواشویلی نماینده گرجستان در اسکار است.
این فیلم تقریبا بیکلام و درباره یک کشاورز سالخورده و نوه دختریاش است. داستان در دورترین مناطق شرقی اروپای دوران معاصر در جزیرهای روی میدهد که گرجستان را از منطقه جداییطلب آبخازی جدا میکند. جنگلهای پوشیده در مه و کوههای دوردست پسزمینه داستان مردی است که با طبیعت و رقبای انسانی مبارزه میکند.
“جزیره ذرت” تولید مشترک گرجستان، آلمان، فرانسه، مجارستان و قزاقستان است. این فیلم ژوئیه پیش در جشنواره فیلم کارلووی واری با نظر مساعد منتقدان روبرو شد و جایزه بزرگ یا گوی بلورین بهترین فیلم بخش مسابقه رسمی جشنواره کارلووی واری را دریافت کرد که با جایزه نقدی به ارزش 25 هزار دلار همراه است.
گرجستان سال 1996 برای فیلم “آشپز عشق” نامزد اسکار بهترین فیلم خارجیزبان شد، اما از آن زمان تاکنون در این بخش نامزد نشده است.
تایوان فیلم “زهر یخ” (Ice Poison) ساخته میدی زد، کارگردان برمهای مستقر در تایوان را به عنوان نماینده خود به آکادمی معرفی کرد.
این فیلم درباره یک برمهای فقیر است که شرایط ناگوار او را وادار میکند وارد کار خرید و فروش و استفاده از داروهای خانمانبرانداز شود.
“زهر یخ” اولین بار فوریه پیش در بخش پانوراما جشنواره فیلم برلین نمایش داده شد و بعدها در چند جشنواره سینمایی دیگر مانند ترایبکا، مسکو و مونترال نیز روی پرده رفت.
میدی زد در جشنواره تایپه برنده جایزه بهترین کارگردانی شد و فیلم او جایزه بهترین فیلم بلند داستانی بخش بینالملل جشنواره ادینبورگ را از آن خود کرد. “زهر یخ” سومین فیلم بلند داستانی او بعد از “بازگشت به برمه” و “مردم فقیر” است.
تایوان سه بار نامزد اسکار فیلم خارجیزبان شده و سال 2000 برای فیلم “ببر غران، اژدهای پنهان” برنده اسکار این بخش شده است. هر سه فیلم تایوانی نامزد اسکار را آنگ لی کارگردان برنده دو جایزه اسکار کارگردانی کرده است. میدی زد امیدوار است با “زهر یخ” این سنت را بشکند و چهارمین نامزدی اسکار را برای تایوان به همراه بیاورد.
“تیمبوکتو” (Timbuktu) به کارگردانی عبدالرحمان سیساکو نماینده موریتانی در اسکار است. این فیلم ماه مه پیش در بخش مسابقه اصلی جشنواره کن نمایش داده شد و جایزه داوران کلیسای جهانی را برد. این فیلم در جشنواره تورنتو نیز به نمایش در میآید و در جشنواره نیویورک هم روی پرده میرود.
“تیمبوکتو” درباره سنگسار یک زوج جوان در شمال مالی است. سیساکو متولد موریتانی و بزرگشده در مالی است. فیلم جدید او تولید مشترک فرانسه و موریتانی است. موریتانی برای اولین بار در تاریخ جوایز فیلم خارجیزبان فیلمی را به آکادمی معرفی کرده است.
“ظاهر او” (The Way He Looks) ساخته دانیل ریبیرو به نمایندگی از برزیل در رقابت اسکار حضور دارد. این فیلم درباره یک نوجوان نابیناست که میکوشد در زندگی استقلال بیشتری داشته باشد.
“ظاهر او” که از روی فیلم کوتاه “امروز میخواهم تنها برگردم” (2010) ساخته شده است، فوریه پیش فیلم افتتاحیه بخش پانوراما جشنواره فیلم برلین بود و در نهایت جایزه بهترین فیلم بلند داستانی این بخش را برد.
“من را گول بزن” (Seduce Me) به کارگردانی مارکو سانتیچ نماینده اسلوونی در جوایز اسکار 2015 است. یانکو ماندیچ و نینا راکووچ در اولین فیلم بلند داستانی سانتیچ بازی میکنند.
“من را گول بزن” فیلمی عاشقانه درباره جوانی 19 ساله به نام لوکا است که پس از 9 سال از یک پرورشگاه خارج میشود. مادرش و فامیل سالها پیش او را رها کردهاند. بزرگترین آرزوی لوکا دیدن قبر پدرش است که به او گفتهاند وقتی خیلی کوچک بوده مرده است. آشنایی لوکا با دختری پرانرژی و سرخوش ماجراهای جدیدی برای او به همراه دارد. این فیلم با بودجهای حدود 580 هزار یورو ساخته شده است.
پاکستان فیلم “دختر” (Daughter) ساخته عافیه ناتانیل را به آکادمی معرفی کرده است. این فیلم اولین بار اوایل ماه در جشنواره تورنتو روی پرده رفت.
“دختر” اولین فیلم بلند داستانی ناتانیل در مقام کارگردان و درباره یک مادر و دختر 10 سالهاش است که خانه را ترک میکند تا مانع ازدواج اجباری دخترش با یک رهبر قبیله شود.
“غم و شادی” (Sorrow and Joy) به کارگردانی نیلس مالمروس به نمایندگی از دانمارک در بخش فیلم خارجیزبان رقابت میکند. این فیلمی زندگینامهای درباره حادثهای تراژیک است که زندگی مالمروس را عوض کرد.
“غم و شادی” در جشنوارههای مختلف مانند رم، شبهای سیاه تالین و روتردام روی پرده رفته است. این یازدهمین فیلم بلند داستانی مالمروس است.
یونان درام تاریخی “انگلستان کوچک” (Little England) ساخته پانتلیس وولگاریس را به اسکار فرستاد.
فیلم از روی رمانی پرفروش نوشته ایانا کاریستانی همسر وولگاریس ساخته شده است. داستان در جزیره آندروس در دهههای 1930 و 1940 اتفاق میافتد و درباره دو خواهر است که هر دو عاشق یک کاپیتان جوان میشوند.
“انگلستان کوچک” امسال در جشنواره فیلم شانگهای برنده جوایز بهترین فیلم، کارگردان و بازیگر زن (پنهلوپه تسیلیکا) شد. کل این پروژه دو میلیون یورویی در یک لوکیشن فیلمبرداری شده است. این فیلم در گیشههای یونان موفق ظاهر شد و بیش از 360 هزار تماشاگر داشت.
یونان تاکنون پنج بار در بخش فیلم خارجیزبان نامزد اسکار شده و آخرین بار سال 2012 برای فیلم “Dogtooth” نامزد شد.
پرو فیلم “The Gospel of the Flesh” ساخته ادواردو مندوزا دی اکاوه را به اسکار فرستاد. این فیلم اولین بار آوریل امسال در جشنواره فیلم لاتین شیکاگو روی پرده رفت و با استقبال منتقدان روبرو شد. این فیلم 110 دقیقهای امسال در جشنواره فیلم لیما برنده سه جایزه شد.
پرو تاکنون تنها یک بار در سال 2009 برای فیلم “شیر اندوه” ساخته کلودیا لوزا نامزد اسکار بهترین فیلم خارجیزبان بوده است.
هلند با فیلم “متهم” (Accused) به کارگردانی پائولا فان در اوست در اسکار شرکت میکند. این فیلم از روی داستانی واقعی ساخته شده و درباره لوسیا دی برک پرستار هلندی معروف به “فرشته مرگ” است که به زندان ابد محکوم شد.
این دومین فیلم فان در اوست فیلمساز هلندی است که به اسکار معرفی میشود. سال 2002 نیز فیلم “زوس و زو” به کارگردانی او در رقابت اسکار بخش فیلم خارجیزبان حضور داشت.
هلند از 1959 تاکنون هفت بار نامزد اسکار این بخش بوده و سه بار برای فیلمهای “حمله” (1986)، “خط آنتونیا” (1995) و “کاراکتر” (1997) برنده شده است.
پاناما هم مانند موریتانی برای اولین بار وارد رقابت اسکار شده است. مستند “حمله” (Invasion) ساخته ابنر بنیم درباره حمله سال 1989 آمریکا به پاناما نماینده این کشور در اسکار است.
“حمله” برکناری و بازداشت ژنرال مانوئل نوریگا را از منظر مردم عادی پاناما از جمله کسانی که در بمبارانها تا مرز مرگ پیش رفتند، نیروهای نظامی وقت، روزنامهنگارها و مورخان به تصویر کشیده است.
جمهوری چک درام با موضوع بلوغ “بازی عادلانه” (Fair Play) به کارگردانی آندرا سدلاکووا را به آکادمی معرفی کرد. داستان فیلم درباره دختری ورزشکار به نام آنا است که حاضر نیست از داروهای نیروزا استفاده کند، اما مادرش که اعتقاد موفقیت دخترش در بازیهای المپیک فرصتی برای مهاجرت آنهاست، بیآنکه آنا بداند به او دارو میدهد.
“بازی عادلانه” تولید مشترک جمهوری چک، اسلواکی و آلمان است. این فیلم اولین بار ژوئیه پیش در جشنواره فیلم کارلووی واری به نمایش درآمد.
“ماه سرخ” (The Red Moon) ساخته حسن بن جلون به نمایندگی از مراکش وارد رقابت اسکار شده است. این فیلم درباره یک ترانهسرای نابینا و خالق تعدادی از بهترین ترانههای مراکشی از جمله ترانهای است که فیلم عنوان خود را از آن گرفته است.
“پسرهای خیابان مارکس و انگلس” (The Boys from Marx and Engels Street) به کارگردانی نیکولا ووکچویچ نماینده مونتهنگرو در اسکار است. این فیلم تولید مشترک مونتهنگرو و اسلوونی و داستان دو برادر – استانکو و وویو – است که هر دو در یک روز باید چیزی جدید را تجربه کنند و در طول روز مسیرشان به شکلی نامعمول با هم یکی میشود.
ژاپن، اتریش، نروژ، ونزوئلا، کرواسی، فنلاند، صربستان، استونی، آلمان، مجارستان، لوکزامبورگ، نپال، لهستان، رومانی، ترکیه و سوئد از دیگر کشورهایی هستند که نمایندگان خود در اسکار را معرفی کردهاند.
مهلت معرفی فیلمها به آکادمی علوم و هنرهای سینمایی برای حضور در بخش اسکار فیلم خارجیزبان 1 اکتبر (9 مهر) به پایان میرسد. فیلمهایی میتوانند در این بخش رقابت کنند که در فاصله 1 اکتبر 2013 تا 30 سپتامبر 2014 (8 مهر) در کشور معرفیکننده اکران عمومی شده باشند.
پس از پایان مهلت معرفی فیلمهای خارجیزبان به آکادمی ابتدا 9 فیلم به فهرست کوتاه راه پیدا میکنند و در نهایت پنج فیلم به عنوان نامزدهای نهایی این بخش معرفی میشوند.
اسامی نامزدهای هشتاد و هفتمین دوره جوایز آکادمی 15 ژانویه 2015 (25 دی) اعلام و مراسم اعطای جوایز یکشنبه 22 فوریه (صبح دوشنبه 4 اسفند 1393) در دالبی تیهتر برگزار میشود.
سال گذشته فیلم “زیبایی بزرگ” به کارگردانی پائولو سورنتینو از ایتالیا جایزه اسکار بهترین فیلم خارجیزبان را به خانه برد. سال 2013 76 کشور نمایندگان خود را برای رقابت در این بخش به آکادمی معرفی کردند که یک رکورد جدید بود.