اولین فستیوال فیلمهای ایرانی در “کلن” آلمان 8 تا 12 خرداد ماه با حمایت خانه سینما برگزار میشود.
به گزارش سینما فستیوال به نقل از ایسنا، سیامک پورشریف مدیر این جشنواره که پیش از این تهیه فیلمهای چون «چمدان» و«برلین 7-» را عهده دار بوده است، در توضیحاتی اظهار کرد: فیلمهایی هم که تهیه کردم با تم مهاجرت بوده است، چرا که مهاجرت با زندگی من آمیخته است و حتی فیلم جدیدم هم با همین موضوع است.
وی افزود: در هنگام ساخت «برلین 7-» فهمیدم سینمای ایران، احتیاج خیلی بیشتری برای همکاری با سینمای دنیا دارد بنابراین تصمیم گرفتم این فستیوال را پایهگذاری کنم و سرانجام شهر کلن را که از لحاظ فرهنگی بهتر از برلین است، انتخاب کردم.
پورشریف که در نشست رسانهای، صبح امروز سه شنبه 30 اردیبهشت ماه در خانه سینما سخن میگفت،ادامه داد: در دوره اول مبنا را بر نمایش فیلمهای کوتاه و مستند گذاشتیم و همچنین توجه به کارگردانهای سینمای نوین ایران. خوشبختانه خانه سینما هم پای کار آمد و حامی ما شد. اولینبار است که شبکه «آرته» درباره یک فستیوال ایرانی برنامه دارد و قرار است فیلمهایی از این فستیوال را برای نمایش خریداری کند.
وی با بیان اینکه یکی از برنامههای ما در این جشنواره برقراری تبادل نظری میان کارگردانان و تهیهکنندگان ایرانی با پخشکنندگان خارجی خواهد بود، گفت: قطعا تعاملات خوب و سازندهای برقرار خواهد شد و تلاش میکنیم سینمای ایران از ظرفیتی که به وجود آمده استفاده کند. سینمای ایران جایگاه ویژهای در آسیا دارد و باید از آن استفاده شود.
فرهاد توحیدی رئیس هیات مدیره خانه سینما هم به عنوان حامی این جشنواره یکی از مشکلات عمده سینمای ایران را مساله سرمایه در ایران و ضعف بخش خصوصی عنوان کرد و گفت: سرمایهی در گردش سینمای ایران کم است و متاسفانه ضعف بخش خصوصی باعث شده است، میدان در دست بخش دولتی بیفتد و تهیهکنندگان برای پایین آمدن ریسک سراغ تهیه کنندگان دولتی میروند.
وی تقویت بخش خصوصی را راه برون رفت از این مشکلات عنوان کرد و ادامه داد: این حاصل نمیشود مگر اینکه استفاده از تمام ظرفیت سینمای ایران. ما سالانه حدود 70 تا 80 فیلم تولید میکنیم که این آثار برای نمایش با مشکلاتی همراه هستند و با مشکل خواب سرمایه و دیربازده بودن همواره روبرو هستند بنابراین باید از همه ظرفیتها به ویژه آنهایی که غافل شدهایم استفاده کنیم.
رئیس هیات مدیره خانه سینما با بیان اینکه ارتباط بینالمللیمان نباید به شکل فعالیتهای موسمی درقالب تشکیل هفتههای فیلم محدود بماند گفت: باید بتوانیم سهمی از اکران بین المللی داشته باشیم بنابراین این جشنواره فرصتی را فراهم میکند تا سینمای ایران یک گاه به این اهداف نزدیک شود.
وی افزود: با توجه به آشنایی آقای پورشریف با صنعت سینمای دنیا به ویژه آلمان ایشان واقع بینانه با شرکتهای سرمایهگذاری در اروپا مرتبط هستند و فکر میکنم از این ارتباطات باید به عنوان یک سرمایه معنوی در سینمای ایران استفاده کرد.
توحیدی ادامه داد: در این دوره آثار کوتاه و مستند سینمای ایران به نمایش در میآیند که در میان آنها آثار ارزشمندی دیده میشود که امکان نمایش را پیدا میکنند و یک امکان نظاممند با خریداران برقرار میشود که این بسیار ارزانتر از حضور در بازار فستیوالهای الف دنیا است و فرصتی که باید از آن استفاده کرد.
وی ادامه داد: برای دورههای آینده این فستیوال قرار است برگزیدگان جشن خانه سینما در اولویت قرار گیرد. ضمن اینکه افراد برگزیده جشن آینده خانه سینما نیز برای دورههای آینده دعوت خواهند شد و ارتباط تنگاتنگی به وجود خواهد آمد. بنابراین پیشبینی میکنیم در آینده ارتباط بهتری با قلب اروپا خواهیم داشت و سهمی از اکران بین المللی به دست خواهیم آورد. خانه سینما هم با توجه به تقویت بنیه بخش خصوصی با همین هدف از این جشنواره حمایت میکند.
شهرام مکری – رئیس هیات مدیره انجمن فیلم کوتاه – که با فیلم « ماهی و گربه» در این جشنواره حضور خواهد داشت نیز با اشاره به انتخاب آثار برای حضور در این فستیوال گفت: از زمان جشنواره فجر با آقای پورشریف آشنایی پیدا کردیم و جلساتی در خصوص جشنواره برگزار کردیم و قرار شد تمرکز بر فیلمهای مستند و کوتاه باشد.
وی افزود: این اولین فستیوال فیلمهای ایران در خارج از کشور است که به آثار کوتاه میپردازد که برای این دوره 15 تا 20 فیلم کوتاه را انتخاب کردهایم. در ابتدا قرار بود تعدادی فیلم به کلن ارسال شود و در آنجا انتخاب شود که قرار شد در این دوره انتخاب برعهده انجمن فیلم کوتاه باشد.
مکری با اشاره به ارتباطی که با شبکه «آرته» برقرار شده است، گفت: قرار است دو فیلم توسط این شبکه خریداری شود که این روند میتواند مسیر خوبی برای فیلمسازان ما باشد. پیش از این ارتباط شخصی بود و این اولین ارتباط رسمی است که برقرار شد. همچنین قرار است نشستی با تولید کنندگان فیلم برگزار شود و درباره راهکارهای سرمایهگذاری و شیوه ارتباط صحبت شود که این هم نکته مثبتی خواهد بود. چرا که قبلا تنها بحث نمایش مطرح بوده و این فرصت با این فستیوال به وجود میآید.
وی اظهار امیدواری کرد: در دورههای آینده بخش رقابتی در بخش فیلم کوتاه در این جشنواره باشیم.
مکری همچنین از نمایش دو فیلم «ماهی و گربه» و «پرویز» در این جشنواره خبر داد.
پورشریف با اشاره به مهمانان حاضر در این رویداد سینمایی گفت: برخلاف جشنوارههای این چنینی ما برای مهمانان به سراغ سوپراستارها نرفتیم و بخش عمده مهمانان ما از سینمای مستند و کوتاه هستند که علاوه بر سازندگان فیلمهای کوتاه از میان شش فیلم مستند حاضر در این جشنواره پیروز کلانتری به نمایندگی حضور خواهد داشت.
وی تاکید کرد: ما میخواهیم ارتباط دو جانبهای میان سینمای ایران و دنیا برقرار شود که این خارج از سیستم دولتی باشد. برای این جشنواره تیم حرفهای در کلن تشکیل شده و مسئولیت تبلیغات را برعهده دارند. برای نمایش آثار هم سالن 260 نفرهای که یکی از سالنهای شهر کلن است توسط شهرداری در اختیار ما قرار گرفته است.
پورشریف با بیان اینکه به دنبال گسترش فعالیتهای بینالمللیمان خواهیم بود، تاکید کرد: در حال حاضر سینمای دانشجویی ما مورد کمتوجهی قرار میگیرد در حالیکه آنها کسانی هستند که سینمای ایران را به ارث خواهند برد. به دنبال ارتباطی با دانشگاههای اروپا هستیم و دلمان میخواهد همکاری بیشتری با خانه سینما در این خصوص داشته باشیم و امیدوارم در کنار جشنواره که هر ساله خواهد بود، برنامهای نیز در پاییز در این خصوص داشته باشیم.
وی همچنین از حمایت وزارت خارجه ایران و آلمان در کنار نهادهای غیردولتی از اولین فستیوال فیلمهای ایرانی در آلمان خبر داد.
فرهاد توحیدی در ادامه این جلسه با اشاره به فعالیتهای بین المللی خانه سینما گفت: در طول دو ماه گذشته برنامههای مختلفی برگزار کردیم از جمله حضور کارگردان “چادی” در ایران که همراه با نمایش فیلمش بود و حضور تهیه کننده فرانسوی که دو هفته پیش به ایران آمد. این برنامهها باید گسترش پیدا کند و تبادل فرهنگ به گشایش فضای سیاسی کمک میکند. یکی از اهداف ما در این جشنواره هم تبادل اطلاعات خواهد بود.
وی افزود: ما از شش، هفت سال پیش در حال تدوین نظام سینمایی هستیم که در این نظام روابط حرفهای تنظیم خواهد شد و تا از حقوق حرفهای سینماگران حمایت شود. ضمن اینکه باید حمایتهای دولتی از بخش خصوصی مشخص شود. در سینمای دنیا فیلمسازان برای دریافت کمک و ارتقاء سازوکار مشخصی دارند و گردشی بین تصمیمگیرندههایی که اعتبار اختصاص میدهند به وجود میآید تا رانتی ایجاد نشود. ما باید از این تجارب بهره ببریم. تا در سینمای ایران هم شفافیتی در جهت واگذاری اعتبارات به وجود آوریم. همکاریمان با چنین جشنوارههایی به غنیتر شدن اساسنامه اشاره شده کمک خواهد کرد.
توحیدی با بیان اینکه معمولا هفتههای فیلم به صورت دولتی برگزار میشده است، خاطرنشان کرد: این اولین فستیوالی است که بنیانگذارش در ایران زندگی میکند و از همکاری بزرگترین نهاد صنفی کشور استفاده میکند و هرچقدر چنین برنامههایی بیشتر شود، موقعیتهای بین المللی ایران نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
شهرام مکری در ادامه این نشست درباره انتخاب فیلمهای این دوره گفت: طبق آماری که به انجمن میرسد در سال حدود هزار فیلم کوتاه در کشور تولید میشود که انتخاب از میان این فیلمها زمان زیادی را طلب میکند. ضمن اینکه ما برای جشن خانه سینما هم برای دیدن تولیدات سه سال اخیر مشکلات زیادی داریم. برای جشنواره “کلن” ناچار بودیم عملیات ضربتیتری داشته باشیم و معیار را آثار موفق دو سه سال اخیر گذاشتیم. آثاری که توانستهاند موفقیت داشته باشند و امیدوار به موفقیتشان هستیم.
وی افزود: در ابتدا به 50 فیلم رسیدیم و بعد از آن حدود 20 فیلم توسط هیات مدیره انجمن فیلم کوتاه انتخاب شد که امیدوارم از دوره آینده آثار بیشتری حضور داشته باشد.
در پایان این نشست پورشریف با تقدیر از حمایت خانه سینما از این جشنواره گفت: خانه سینما جایگاه مهمی در سینمای ایران دارد و ما دوست داریم جایگاه بین المللی خانه را نیز ارتقاء دهیم بنابراین توافق کردیم در وهله اول امکانی را برای عرضه بین المللی آثار برگزیده جشن شانزده فراهم کنیم. سعی میکنیم اقداماتمان در این جشنواره به نفع صنف و جامعه سینمای ایران باشد.