چهاردهمین جشن حافظ بعد از سهسال وقفه با معرفی برگزیدگان بدون اینکه انتخابی در بخش بهترین فیلم داشته باشد، برگزار شد.
به گزارش سینما فستیوال، جشن چهاردهم دنیای تصویر در تالار بزرگ وزارت کشور آغاز شد و پس اجرای برنامههای موسیقی توسط رضا یزدانی، علی معلم اجرای جشن را برعهده گرفت و مراسم را رسما آغاز کرد.
علی معلم، مدیر جشن حافظ با بیان اینکه سهسال موفق به برگزاری این جشن نشدیم گفت: طی این سهسال حجم این آثار بسیار زیاد بود و امشب جوایز دو سال در یک سال شده است و برای جشن سیزدهم تصمیم گرفتیم دو جایزه در بخش تلویزیون و سینما داشته باشیم و بابت اینکه آثار این دوره مورد ارزیابی قرار نگرفت، عذرخواهی میکنم.
پس از پخش کلیپی دربارهی ساخت پروژهی کوروش کبیر، علی معلم از مسعود جعفریجوزانی بهعنوان کارگردان این فیم دعوت کرد به روی سن حاضر شود.این کارگردان پیش از آنکه جایزهی بهترین فیلمنامهی مجموعهی تلویزیونی را اعلام کند اظهار کرد: از آدمهایی که در این کشور ترمز هستند خواهشمیکنم پایشان را از ترمز شلتر کنند.
مصطفی رستگاری بهعنوان اولین برگزیدهی این مراسم پس از دریافت جایزهاش اظهار کرد: سریال “راستش را بگو” توقیف شده بود و با وجود ۳۰۰دقیقه سانسور، رنگ آنتن را دید و خوشحالم که مورد توجه قرار گرفت.
مهدی سلطانی دیگر برگزیدهی این مراسم هم که جایزهاش را از مهدی پاکدل و بهنوش طباطبایی در بخش بازیگر مرد درام تلویزیونی دریافت کرد گفت: خوشحالم اولین تندیس کارهای تصویریام را از جشن دنیای تصویر گرفتم.
محسن تنابنده برگزیدهی بهترین بازیگر مرد کمدی تلویزیونی پس از دریافت جایزهاش از حسن پورشیرازی و رضا ناجی به شوخی گفت: دلم میخواست جایزهی بخش فیلمنامه را هم من بگیرم. تا شب که بهخانه میروم هر دو دستم پر باشد و با پایم در را باز کنم.
برای بازیگر زن کمدی تلویزیونی، پژمان جمشیدی و علیرضا خمسه بهروی سن آمدند.خمسه بعد از تعریفهایی که علی معلم از او داشت اظهار کرد: این تعریفها را ایشان از من کرد تا از اینکه جایزه نگرفتهام ناراحت نشوم امشب شب تولد همسرم است و دوست داشتم جایزه بگیرم و به او هدیه کنم اگر تندیسی اضافه آمد. آنرا در پایان مراسم بهمن بدهید.
پژمان جمشیدی هم با بیان اینکه دوست داشتم جایزهی فیلمنامه را پیمان قاسمخانی میگرفت، گفت: او مافیایی است که مرا وارد سینما کرد. من علاقهی زیادی به مارادونا داشتم. اما در سال ۹۰ وقتی شنیدم مافیا میخواهد آنرا زمین بزند از مافیا بسیار بدم آمد. اما وقتی برادران قاسمخانی را دیدم فهمیدم چقدر مافیا خوب است.
مرجانه گلچین برگزیدهی این بخش از داود میرباقری کارگردان شاهگوش یاد کرد و گفت: از ایشان چیزهای بسیاری یاد گرفتم.
مجید مظفری که بههمراه دخترش نیکی مظفری برای اهدای جایزهی بهترین کارگردان مجموعههای تلویزیونی روی سن رفته بود با اشاره به حضور رضا رویگری در مراسم گفت: از علی معلم برای دعوت از رویگری تشکر میکنم و خوشحالم او فراموش نشده است و از بهبودی او بسیار خوشحالم .
سیروس مقدم هم پس از دریافت جایزهاش گفت: جای این جایزه در میان افتخاراتم خالی بود اما دوست داشتم آنرا در دورهی قبل برای زیر هشت میگرفتم. شاید در این دوره حق داود میرباقری بود.
مهران برومند تهیهکنندهی شاهگوش هم پس از دریافت جایزهی بهترین مجموعهی تلویزیونی از ستاره و لاله اسکندری با تقدیم آن به همهی شاهگوشیها اظهار کرد: بهخصوص داود میرباقری که برای اولینبار ساخت یک مجموعهی نمایشخانگی را برعهده گرفت، مردم و همچنین موسسهی تصویرگستر پاساگارد که پخش این مجموعه را برعهده دارد.
کتایون ریاحی بدون دعوت بهروی سن حاضر شد و با بیان اینکه من بعد از اینکه بازیگری را کنار گذاشتهام هرکاری که دلم بخواهد انجام میدهم گفت: مانند الان که سرخود بالا آمدم. چرا که داشتم میرفتم و دلم نیامد بالا نیایم.
وی افزود: برای ما مایهی افتخار است فیلم کوروش کبیر ساخته شود و به نمایندگی از بنیاد کمک که خود آنرا بنیان گذاشتم، اعلام میکنم همهجور حمایت از ساخت این فیلم میکنیم.
علیرضا قربانی که جایزهاش را در بخش بهترین ترانهی فیلم یا مجموعهی تلویزیونی از فرزاد فرزین و علی لهراسبی دریافت کرد گفت: برای بار دوم است که این جایزه را میگیرم. تشکر ویژه میکنم از فردین خلعتبری که بهترین کارهایم در تلویزیون مانند “شب دهم”، “مدار صفردرجه” و “راستش را بگو” را با او کار کردم.
او در ادامه به درخواست معلم قطعهای را بهصورت زنده اجرا کرد.
داود میرباقری دیگر برگزیدهی این جشن که جایزهی ویژهی تلویزیون در جشن سیزدهم را برای مجموعهی مختارنامه دریافت کرد، پس از گرفتن تندیس و لوح تقدیرش از مهدی فخیمزاده با بیان اینکه این جایزه خیلی به من چسبید و غافلگیرم کرد، اظهار کرد: آمدهبودم برای شاهگوش دست بزنم چرا که هنوز تمام نشدهاست و شاید نباید در داوری قرار میگرفت. اما خوشحالم مختار در حافظهی تاریخی مردم ماند و این تندیس حافظ نشانهی آن است.
جایزه ویژهی دوم جشن سیزدهم هم برای فیلم محاکمه در خیابان به مسعود کیمیایی رسید که داریوش ارجمند پیش از اهدای این جایزه اظهار کرد: خوشحالم پس از سهسال این جشن برگزار میشود و گویا تا ساعت ۵:۳۰ امروز هم همهچیز روی هوا بوده است.
ما مردم هر کاری که بخواهیم میتوانیم بدون نیاز به کسی انجام بدهیم. برپایی این جشن به دو وزارتخانه نیاز دارد اما معلم و همسرش همیشه پای کار هستند و یکتنه کار میکنند.
ارجمند خطاب به کیمیایی گفت: مردان کمی در دنیا هستند که تاریخساز میشوند. در سینما هم چنین افرادی مانند مسعود کیمیایی را کم داریم.
کیمیایی هم پس از دریافت جایزهاش با بیان اینکه این روزها بسیار دلگرفته هستم، گفت: از خانه سینما و کانون کارگردانان ممنونم که دربارهی حیثیت خودشان سکوت میکنند. اما این بار برای این روزنامه تا آخرش تا انتهای عدالت میروم.
معلم هم بعد از صحبتهای کیمیایی اضافه کرد: متاسفم از فضایی که پیش آمد و مسعود کیمیایی در یک روزنامه صحبتهایی داشت که روشنگر فضای روشنفکری ایران هم بود.
برای اهدای تندیس حافظ یک عمر فعالیت هنری به عبداله اسکندری، رضا کیانیان بهروی سن دعوت شد و با بیان اینکه افتخار میکنم من را برای این بزرگداشت انتخاب کردهاید گفت: سالهاست در ایران آدمهای بزرگمان را فراموش کردهایم. یکی از آدمهایی که باید به آن باید افتخار کنیم. عبداله اسکندری است.
وی افزود: شناسنامهی ما بهطور ملی گم شده و آدمهای بزرگ ما نیستند. اسکندری یکی از بزرگان است که نامش در کنار گریمورهای بزرگ هالیوود آورده شدهاست.
این بازیگر ادامه داد: او هم پدر، فرزند و دانشجوی گریم ایران است و همچنان دنبال چیزهای جدید است و آنقدر شخصیت خلق کرده که قابل شمارش نیست.
اسکندری هم با بیان اینکه از دیدن این تعداد سینما دوست و هنرمند بهوجد آمده است، گفت: همهی عشقم بازدهی بوده که از شما گرفتم و همچنان بعد از ۴۲سال علاقهمندم کار خلق کنم.
در ادامه معلم از کیانیان خواست بر روی سن بماند و دربارهی خسرو دهقان که تندیس فعالیت پربار در حوزهی ادبیات سینمایی به او اهدا میشد صحبت کند.
کیانیان اظهار کرد: نویسنده و منتقد سینمایی راه ما را حفظ میکند و همیشه دوست داشتم بدانم اینها چهکار میکنند. خسرو دهقان سالهاست ننوشته و ما از آن محروم هستیم اما همیشه خصوصی پیش او میرویم و سوال میکنیم. خسرو جان خواهش میکنم بنویس.
دهقان هم در سخنانی با تقدیر از معلم برای برپایی این جشن گفت: بهنظر من تنها راه حلی که برای نقد وجود دارد، تحمل است و باید جایگاه نقد را بپذیریم.
برای اهدای جایزهی ویژهی هیئتداوران به فرامرز قریبیان مهران مدیری بهروی سن دعوت شد و دربارهی این بازیگر و کارگردان اظهار کرد: یکسری از بازیهای درخشان تاریخ سینمای ما متعلق به فرامرز قریبیان است. فکر کنیم بازی ایشان در گوزنها خاک و یا ترن یادمان برود. در ۴۰ سال بازیگری قریبیان بازیهای درخشانی دیدیم و همیشه شخصیت، منش، اخلاق و سلامت ایشان نکته قابل توجهی در این سالها بوده است.
وی تاکید کرد: سخت است حدود ۴۰سال در جایگاه بالایی باشی و بدون حاشیه و با سلامت عبورکنی.
قریبیان هم پس از دریافت این جایزه با تشکر از برگزارکنندگان جشن اظهار امیدواری کرد، اکران بد “گناهکاران” در آینده جبران شود.
محمود کلاری هم پس از دریافت جایزهی بهترین فیلمبرداری از سروش صحت و سحر قریشی گفت: از اصغر فرهادی سپاس ویژه دارم که در شرایطی که برای فیلم ایرانی فیلمبردار از اروپا میآوریم ایشان در شرایطی که “گذشته” در اروپا و با سرمایهی اروپایی ساخته شد، از ایران فیلمبردار برد.
پوران درخشنده هم که جایزهی بهترین فیلمنامه را از هومن سیدی و فرزاد حسنی گرفت، با ابراز خوشحالی از اینکه جایزه را از جوانان گرفتهاست، گفت: به خود میبالم هنوز در سینمای ما کسانی مانند علی معلم و آذر معماریان هستند که عاشقانه کار میکنند و از اینکه فیلم “هیس” بالاخره دیدهشد تشکر میکنم.
در بخش بازیگری دو جایزه توسط گلاب آدینه و ساره بیات اهدا شد. نورا هاشمی پس از دریافت جایزه از مادرش در حالیکه گریه میکرد از عوامل این فیلم بهویژه کارگردان فیلم برای سختیهایی که در طول ساخت “جیببر خیابان جنوبی” کشید، قدردانی کرد.
مهناز افشار هم با بیان اینکه از روز گذشته بسیار مورد عنایت خدا قرار گرفتهام گفت: تولد، ازدواج و جایزه و بهقول معروف سه گلِ شدیم و هتریک کردیم.
در بخش بازیگر مرد هم سعید راد و سام قریبیان بهروی سن آمدند. راد با بیان اینکه جشن دنیای تصویر شور زیادی را به جامعه میدهد گفت: در شرایطی که از شادی دور هستیم و این بسیار خوب است.
وی افزود: من از نسلی هستم که با نگاتیو کار کرده و خوشحالم این جشن پلی بین نگاتیو و دیجیتال گذاشت. معتقدم نسل جدید ما را بهجایی خواهد رساند که خارجیها بلیت بخرند و کار ایرانی ببینند و افرادی چون علی معلم در این راه بسیار موثر خواهند بود.
رضا عطاران یکی از برگزیدگان این بخش با بیان اینکه اولینبار است در تابستان کت میپوشم، گفت: خواستم رسمی باشم و کمی معذب هستم و پرگویی نمیکنم. چون هرجا چیزی گفتهام خرابش کردهام.
بابک حمیدیان هم از کارگردانهایی که برای فیلمهای آنها موفق به دریافت جایزهی بازیگری شده است، قدردانی کرد.
آخرین جایزهی این مراسم بهترین کارگردان بود که به اصغر فرهادی رسید و در نبود او اندیشه فولادوند و دانیال عبادی این جایزه را به رعنا آزادیور بازیگر فیلم “درباره الی” فرهادی دادند.
در پایان این مراسم که تا ساعت ۱۲:۳۰ بامداد ادامه داشت علی معلم اعلام کرد: در بخش بهترین فیلم داوران برگزیدهای را انتخاب نکردند.
برگزیدگان چهاردهمین جشن حافظ به شرح ذیل معرفی شدند:
بهترین بازیگر مرد کمدی تلویزیونی محسن تنابنده برای “پایتخت ۲” و “شاهگوش”
بهترین بازیگر زن کمدی تلویزیونی: مرجانه گلچین برای “شاهگوش”
بهترین بازیگر مرد درام تلویزیونی: مهدی سلطانی برای “دیوار”
بهترین بازیگر زن درام تلویزیونی: مهراوه شریفینیا “برای خداحفظ بچه”
بهترین فیلمنامهی مجموعه تلویزیونی: مصطفی رستگاری برای “راستش را بگو”
بهترین کارگردان مجموعهی تلویزیونی: سیروس مقدم برای “پایتخت ۲” و “دیوار”
بهترین مجموعهی تلویزیونی: “شاهگوش” به تهیهکنندگی مهران برومند و سیدمحمد امامی
بهترین ترانهی فیلم یا مجموعهی تلویزیونی: علیرضا قربانی برای مجموعهی “راستش را بگو”
در بخش سینما جایزهی بهترین کارگردانی به اصغر فرهادی برای “گذشته”
بهترین فیلمنامه: پوران درخشنده برای “هیس دخترها فریاد نمیزنند”
بهترین فیلمبرداری: محمود کلاری برای “گذشته” و “استرداد”
بهترین موسیقی متن: پیمان یزدانیان برای “جیببر خیابان جنوبی”
بهترین دستآورد فنی و هنری: عباس بلوندی برای طراحی صحنه و لباس فیلم های “چ” و “ملکه”
بهترین بازیگر مرد: رضا عطاران برای “دهلیز” و “طبقه حساس” و بابک حمیدیان برای “هیس دخترها فریاد نمیزنند” و “چ”
بهترین بازیگر زن: مهناز افشار برای “برف روی کاجها” و نورا هاشمی برای “جیببر خیابان جنوبی”
تندیس حافظ ویژهی جشن سیزدهم برای “مختارنامه” و “محاکمه در خیابان”
جایزهی ویژهی هیئتداوران برای “گناهکاران” به کارگردانی فرامرز قریبیان
تندیس حافظ یکعمر فعالیت هنری به عبداله اسکندری
تندیس حافظ فعالیت پربار در حوزهی ادبیات سینمایی به خسرو دهقان
در حاشیه :
در حالیکه اعلام شده بود مراسم ساعت ۱۹ آغاز میشود اما با حدود یک ساعتونیم تاخیر آغاز شد.
علی معلم در بخشی از سخنانش با بیان اینکه سالن در حدود ساعت ۱۵ بهدلیل مراسم ریاست جمهوری تحویل آنها داده شدهاست، با اشاره به تاخیر بهوجود آمده اعلام کرد: بهسرعت دکور آماده شده و حتی یک ثانیه هم تمرین نداشتهایم.
وی در بخش دیگری اظهار امیدواری کرد: آنهایی که نگران این مراسم هستند امیدوارم در پایان سر خوشی به بالین بگذارند.
معلم به روال دورههای گذشته جشن، برای دعوت از اهدا کنندگان جایزه از حاضران کمک میگرفت که مهران مدیری، رضا عطاران و مهناز افشار بیشترین طرفدار را داشتند.
معلم در بخشی از این مراسم ازدواج شب گذشتهی مهناز افشار را تبریک گفت.
پژمان جمشیدی، رضا یزدانی و محسن تنابنده از حاضران در این مراسم بودند که قرار بود بعد از جشن راهی برزیل شوند.
رضا رویگری که در این مراسم حضور داشت، بهدلیل مشکل حرکتی نتوانست به دعوت معلم به روی سن حاضر شود .او اظهار کرد: نمیتوانم بلند شوم صدای خواندنم هم رفته اما بر میگردد. بسیاری از برگزیدگان قبل از حضور بر روی سن به سراغ رویگری میرفتند و با او خوش و بش میکردند.
جوایز این جشن علاوه بر تندیش و لوح تقدیر چهارسکهی بهار آزادی، بیمهی عمر ۲۰ ساله از طرف بیمه حافظ و جوایزی از طرف آژانس تعطیلات و تهران مال اعلام شد.
معلم در بخش دیگری از این جشن از برپایی نخستین جشن شعر و موسیقی و نمایش در مهرماه در حافظیهی شیراز خبر داد.
هنگامیکه داریوش ارجمند برای اهدای جایزهی کیمیایی بهروی سن دعوت شد تعادلش را از دست داد و زمین خورد و پس از اینکه پشت تریبون قرار گرفت اظهار کرد: زمین خوردم و بهصورت عینی زمین خوردهی سینما شدیم.
علی اوجی کارگردانی این مراسم را برعهده داشت.
برای تقدیر از خسرو دهقان و عبداله اسکندری کلیپهایی بهنمایش درآمد.
الیکا عبدالرزاقی و امین زندگانی که برای اجرای جایزهی دستآورد فنی و هنری بهروی سن دعوت شده بودند با اشاره به اینکه از اجرای تئاتر به مراسم آمدهاند حاضران را به تماشای کارشان دعوت کردند.
از برگزیدگان تنها پیمان یزدانیان و اصغر فرهادی حضور نداشتند که بهترتیب جوایزشان توسط سیاوش اسعدی و رعنا آزادیور دریافت شد.
امیر آقایی، میلاد کیمرام، اصغر همت و محمد سریر دیگر سینماگرانی بودند که برای اهدای جایزه بهروی سن حاضر شدند.