در فاصله 11 روز مانده به آغاز جشنواره فیلم مقاومت، اسامی فیلمهای بخش بینالملل این رویداد سینمایی هنوز اعلام نشده است؛ اتفاقی که شنیده میشود به دلیل مخالفتهایی با نمایش فیلم ضدسعودی «پادشاه شنها» است که به نحوه تشکیل حکومت آل سعود، خونریزیها و توافقات پشت پرده با دولت انگلستان میپردازد.
به گزارش سینما فستیوال به نقل از ایسنا ، چندی قبل بود که خبرهایی درباره حضور فیلم سینمایی پرحاشیهی «پادشاه شنها» به کارگردانی «اسماعیل نجدت انزور» سوریهای در میان فیلمهای بخش بینالملل جشنواره مقاومت به گوش رسید؛ اخباری که به شدت مورد توجه رسانههای داخلی و خارجی قرار گرفت.
دعوت جشنواره مقاومت از «پادشاه شنها» که به لطف واکنش شاهزادگان سعودی، به فیلم افشاکننده ماهیت شکلگیری حکومت آل سعود معروف شده بود، از سویی با استقبال زیاد رسانههای ایرانی روبهرو شد و از سوی دیگر، برخی دیگر از رسانهها از جمله رسانههای خارجی، علامت سوالی در برابر نمایش این فیلم در جشنواره گذاشتند و این پرسش را مطرح کردند که آیا نمایش این اثر میتواند ناقض گفتههای دولتمردان در ایجاد ارتباط خوب با همسایگان و مخصوصا عربستان سعودی باشد؟
اما نمایش این فیلم زمانی به هالهای از ابهام فرو رفت که رییسجمهور در نشست خبری هفته قبل خود درباره روابط ایران با عربستان سعودی گفت: «از طرف ایران رابطه خوبی با همهی همسایگان از جمله عربستان در دستور کار است… راه برطرف کردن اختلافنظرها، حرف زدن و مذاکره است؛ نه این که بخواهیم از هم فاصله بگیریم. ما همیشه آماده مذاکره بودهایم و هماکنون نیز آماده مذاکره با عربستان هستیم… ما میتوانیم با عربستان رابطهی خوبی داشته باشیم و در عین حال در برخی موارد دارای نظرات یکی هم نباشیم».
بعد از این سخنان رییسجمهور، برخی این پرسش را مطرح کردند که آیا جلو نمایش این فیلم ضدسعودی گرفته خواهد شد یا اینکه اجازه داده میشود جشنواره مقاومت مانند بسیاری از جشنوارههای دنیا کار خود را انجام دهد؟ مخصوصا در شرایطی که در سالهای گذشته، ایران تلاش بسیار زیادی برای ایجاد روابط با کشورهای اروپایی، آمریکایی و عربی کرده است اما هر از گاهی خبرهایی از حضور فیلمهای ضد حکومت ایران در جشنوارههای خارجی یا جایزه گرفتن آنها رسانهای میشود که از آن جمله میتوان به نمایش فیلمهایی مانند «گلاب»، «آرگو»، «پرسپولیس»، «سنگسار ثریا»، «بدون دخترم هرگز»، «300»، «خانهای از مه و شن» و… در جشنوارههای اروپایی، جشنواره فیلم دوبی و… اشاره کرد.
به هر حال، مشخص نبودن وضعیت نمایش «پادشاه شنها» باعث شده است که ترکیب فیلمهای بخش بینالملل سیزدهمین جشنواره مقاومت در فاصله 9 روز مانده به آغاز این رویداد سینمایی در حد گمانهزنی باقی بماند و حتی «محمد خزاعی» (دبیر جشنواره) در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا در اینباره، بدون ارایه پاسخی روشن، موضوع را به چند روز دیگر موکول کرد.
گویا سهشنبه (18 شهریورماه) نمایندهای از سوریه به ایران آمده است تا آخرین رایزنیها درباره نمایش این فیلم در جشنواره بینالمللی فیلم انجام شود.
حال در فاصله 9 روز مانده به آغاز جشنواره فیلم مقاومت، باید از مسئولان این جشنواره پرسید که وضعیت بخش بینالملل این رویداد سینمایی که گفته میشود گستردهترین رویداد سینمایی ایرانی پس از انقلاب اسلامی است، چه خواهد شد و آیا سرانجام اطلاعرسانیها درباره «پادشاه شنها»، به نمایش ندادن آن ختم میشود؟
«پادشاه شنها» به کارگردانی اسماعیل نجدت انزور سوریهای، سال 2010 تا 2012 ساخته شد. این فیلم به لطف واکنشهای خشمگین شاهزادههای سعودی، به مشهورترین فیلم دنیای عرب تبدیل شد و حتی یکی مفتیان سلفی سعودی، حکم شرعیبودن قتل کارگردان آن را مطرح کرد!
آنطور که در رسانهها منتشر شده است، تاریخ زندگی «ملک عبدالعزیز»، نحوه به حکومت رسیدن وی با کمک دولت انگلستان، توافقاتی برای تشکیل پادشاهی آل سعود از یک سو و تشکیل رژیم صهیونیستی در فلسطین از سوی دیگر و همچنین خونریزیهای انجام شده در این زمینه از جمله مواردی است که در این فیلم بدان پرداخته شده است. «فابیو تستی» هنرپیشه ایتالیایی بههمراه «بیل فلووز» هنرمند انگلیسی در آن بازی کردهاند.